Interview met Stephanie Hunink, Internationaal solliciteren via Skype

Stephanie Hunink werkte anderhalf jaar in Qatar als management assistente bij Morgan Stanley en daarvoor in Australië en Engeland. Haar sollicitaties regelde ze meestal via Skype. Sinds deze maand is ze terug in Nederland en werkt ze bij een private equity organisatie in Amsterdam – ook weer geregeld via Skype. Solliciteren via Skype, kan dat wel voor zo’n persoonlijke functie?

We spreken Stephanie zelf ook via Skype, aan de vooravond van haar vertrek uit Qatar naar Nederland.

Stephanie Hunink Management Assistente
Wat doet een Nederlandse management assistente helemaal in Qatar?

‘We gingen daarheen omdat mijn man er een baan kreeg aangeboden. En ik had geen zin om werkloos thuis te gaan zitten. Er valt hier in Qatar niet zo veel te beleven en we hebben ook geen kinderen, dus dat leek me veel te saai. Daarom ben ik ook op zoek gegaan naar een baan.’

Hoe ging dat?
‘Het is vrij moeilijk om in Qatar als vrouw een baan en een werkvergunning te krijgen, dus ben ik al begonnen met zoeken, voordat we er heen gingen. We zaten op dat moment in Australië en van daaruit ben ik vacatures gaan bekijken. Toen viel mijn oog op een baan bij Morgan Stanley en heb ik gereageerd. Via Skype hebben we vervolgens een sollicitatiegesprek gehad en werd ik aangenomen. Het liep allemaal erg vlot. Ik kwam hier in Qatar aan en binnen een week kon ik beginnen.’

En nu heb je je nieuwe baan in Nederland ook weer op afstand geregeld. Ging dat ook zo makkelijk?
‘Niet meteen. Ik begon al in november vorig jaar met zoeken via een bemiddelingsbureau, maar dat leverde weinig op. Men zei: het is eind van het jaar, dus niet zo’n gunstige tijd. Maar dat gold dan ook weer voor het begin van het jaar. Dus toen ben ik zelf maar online gaan zoeken en kwam ik een leuke vacature tegen via Van der Houwen recruitment en heb ik contact met hen opgenomen. Ik wilde alleen niet eerst mijn baan hier opzeggen, en de sollicitatie het liefst vanuit Qatar regelen. Zij gaven aan dat dat voor veel bedrijven lastig is, omdat die liever iemand persoonlijk spreken dan via Skype.’

Begreep je dat?
‘Eerst niet zo goed. Ik had immers al eens vanuit Australië gesolliciteerd via Skype en dat ging toch ook goed? Maar aan de andere kant begrijp ik ook wel dat voor zo’n functie de klik erg belangrijk is en die ontdek je beter als je iemand persoonlijk ontmoet. Je werkt toch nauw met iemand samen. Al heb je nog zoveel ervaring, als die klik er niet is, houdt het gewoon op.’

Hoe ging het verder?
‘Al twintig minuten na mijn Skype-gesprek met Van der Houwen belden zij terug dat ze een leuke functie hadden bij een private equity organisatie in Amsterdam. Ze zeiden dat het eerste gesprek waarschijnlijk wel via Skype zou kunnen, maar dat als ik naar de volgende ronde door zou gaan, dat ik dan wel naar Amsterdam moest vliegen voor het interview. En zo ging het ook. Het eerste sollicitatiegesprek via Skype was heel positief, dus wilden ze me persoonlijk ontmoeten in Amsterdam.’

Je moet er wat voor over hebben. Je kon alsnog afgewezen worden.
‘Ja, maar ik vind ook dat je wel moet investeren in je toekomst. Ik dacht wel: dit doe ik één keer. Dus als ik alsnog afgewezen zou worden na mijn bezoek, zou ik dit niet nog eens op deze manier doen. Dan zou ik gewoon wachten tot we naar Nederland verhuisd zouden zijn en vanuit daar verder solliciteren.’

Maar je werd wel aangenomen.
‘Ja, het gesprek in Amsterdam voelde meteen goed. Iedereen was heel open en eerlijk. Ik weet niet, het klikte gewoon. En dat zeiden zij ook.’

Had je dat gevoel ook met Skype kunnen krijgen?
‘Ik denk het niet. Een persoonlijke ontmoeting is toch anders. Ik had eerder al een ervaring achter de rug waarbij ik tijdens het solliciteren twee gesprekken via Skype had gevoerd en waarbij de klik heel goed voelde. Maar toen ik diegene in het echt ontmoette bleek die klik er juist helemaal niet meer te zijn. Het gesprek was echt vreselijk. Dus Skype zegt ook niet alles.’

Denk je dat je naast solliciteren ook kunt werken via Skype als management assistente?
‘Ik denk wel dat bedrijven steeds meer op die manier gaan werken. In Australië werkte ik voor Apple en daar had ik over de hele wereld met mensen contact op die manier. En ook mijn directe manager woonde in Melbourne, terwijl ik in Sydney zat, dus dat ging ook via Skype en andere communicatiemiddelen. Dat kon dus prima. Maar uiteindelijk vind ik het zelf toch prettiger om collega’s om me heen te hebben en direct met mijn manager te kunnen schakelen. Het bevordert het teamgevoel en het gaat allemaal veel sneller dan via telefoon, Skype of e-mail. Daarnaast vind ik ook dat je op deze manier veel meer van je collega’s kunt leren. Dus solliciteren via Skype is prima, zeker voor een eerste gesprek, maar voor werk als management assistente heeft het niet mijn voorkeur.